Royal Greenland er en af verdens førende virksomheder på markedet for produktion af fisk og skaldyr. Størstedelen af deres produktion er lokaliseret på Grønland og egen fiskerflåde. Deres hovedprodukter er koldtvandsrejer, grønlandsk fladfisk, torsk samt krabbe. Royal Greenland er en produktionsvirksomhed fokuseret på fødevarer, men deres store produktionsvolumener af hovedprodukter genererer også naturligt store volumener af sidestrømme (værdistrømme), som er vigtige at udnytte i maksimal grad.
Royal Greenland har stor fokus på optimal ressourceudnyttelse når det gælder hele værdikæden for deres produktion. Deres fokus er at opnå bedst mulig udnyttelse af råvaren og minimere spild. Derfor bliver sidestrømme også anset for at være værdistrømme i Royal Greenland, hvilket gør det muligt for virksomheden at træde ind på nye markeder med høj-værdi produkter. Dette er vigtigt i henhold til deres kunder og forbrugere, som spiller sammen med ESG-ansvar og forbedret grøn værdikæde.
Lige nu fokuseres der på bedst mulig udnyttelse af sidestrømme fra koldtvandsrejer og torsk, da de udgør de største produktionsvolumener. Biosolutions bliver i højere grad implementeret i arbejdet med sidestrømme, f.eks. med anvendelse af syrning (fermentering) af rejeskaller til at opnå nye smagsprofiler.
“Det er en nødvendighed at kigge på udnyttelsesgraden af vores råvarer og den værdi det er med til at skabe for både virksomheden, men også Grønland. Biprodukter der naturligt bliver genereret i vores produktion, er uudnyttede værdistrømme. Det giver ikke mening at sejle ud og deponere strømmene i havet. I stedet skal de benyttes til at producere høj-værdiprodukter, f.eks. torskeleverolie.”
Kristian Ottesen, direktør, Royal Greenland
Torskeskrog udgør en af sidestrømmene fra Royal Greenlands produktion.
Der er stort fokus på strategiske partnerskaber, f.eks. kunder som vil sikre sig en ressource, eller vidensinstitutioner til at udvikle kompetencer. Udstyrsleverandører til at udvikle og optimere produktionsprocesser og anlæg, f.eks. Alfa Laval. RG samarbejder også med REDUCED til fermentering af rejeskaller for at undersøge, hvordan sammensætning og smag kan videreudvikles mhp. anvendelse i fødevareregi.
Generelt set er fiskekvoter faldende, hvorfor det er en nødvendighed at kigge på udnyttelsesgraden af råvarerne - både dem der kan bruges direkte og dem der kræver behandling.
Royal Greenland står over for to nye produktioner, som skal op og køre i år og næste år:
Torskeleverolie er et af de højværdiprodukter, der kan komme ud af Royal Greenlands sidestrømme.
Royal Greenland er en produktionsvirksomhed, og ikke en teknologidrevet virksomhed. Ambitionerne for en optimeret produktionsproces på forskellige planer er essentielt, samt være en virksomhed der skaber værdi i Grønland. Derfor er det vigtigt at konstant udvikle kompetencer i virksomheden, også når det gælder sidestrømme der generes fra hovedprodukter, således hele værdikæden er optimeret mest muligt. Sidestrømmene bliver anset for at være uudnyttede værdistrørmme, som kan være med til at skabe nye muligheder.
I dag processerer Royal greenland 25.000 tons rejer på årlig basis (kogte, pillede), hvorfor rejseskaller er en stor overskudsressource. Logistikomkostninger er dyre på Grønland og denne sidestrøm kan ikke blot dumpes i havet (logistiske udfordringer) hvorfor det især er vigtigt at få denne ressource højest muligt op i værdikæden.
Der er udviklet en metode og produktionsfaciliteter til at tørre rejeskaller ind og formale til rejemel, som kan sælges som en ingrediens til fødevarer (B2B) der kan bidrage med unik smag. Rejemel kan også anvendes til fremstilling af rejechips.
Der er senest blevet arbejde på et modificeret og optimeret produktionsanlæg for at sænke driftsomkostninger og udvikle et produkt, hvorved produktets pris kan hæves i markedet. Derfor ekstraheres der nu chitin og chitosan fra rejseskaller, som muliggør nye applikationer med en højere markedsværdi. Rejeskallerne bliver processeres til flager frem for mel. Denne optimering har muliggjort at bibeholde eksisterende procesanlæg og markedskonform.
Royal Greenland samarbejder med Reduced, som fokuserer på at skabe værdi i sidestrømme fra fødevareproduktioner. Herved bliver sidestrøm af rejseskaller fermenteret, som skaber en positiv ændring i fedtsyre- og proteinprofiler samt smagsstruktur, som er med til at øge værdien yderligere. Selvom volumen er lille for det endelige produkt der opnås, vil værdien af dette være høj.
For at opnå bedste kvalitet af torskefilet har Royal Greenland i samarbejde med lokale fiskere i Grønland udviklet en ny forarbejdningsmetode (Nuutaq). Med en processeringstid på højest to timer sikres en enestående kvalitet af torsk. Torsk er en stor produktkategori hos Royal Greenland, men kun 40% af torsken udnyttes direkte til fødevarer, f.eks. i form af torskefilet. De resterende 60% bliver fileteret fra, og dermed medfører produktionen også store volumener af sidestrømme i form af torskehoveder, torskeskrog samt tarmhus/mave. Royal Greenland har fokuseret på, hvordan disse værdistrømme kan håndteres på optimal vis, hvorved det bibeholdes inde i et allerede eksisterende fødevaresystem.
I stedet for at sejle værdifulde fiskesidestrømme ud i havet og blot deponere dem, er ambitionen nu at udnytte de forskellige dele til at producere høj-værdiprodukter, f.eks. torskeleverolie eller afskrabning af kødrester på torskeskrog til at lave fars. Torskehovedet i sig selv udgør 25-30% af torsken, og med de store volumener der processeres, er det en nødvendighed at udvikle kompetencer til at udnytte alle dele af fisken på bedst mulig vis. Ferske animalske sidestrømme skal stabiliseres meget hurtigt, da de ellers begynder at degenererer (fordærver), hvorfor Royal Greenlands nuværende produktionssystem med torsk er fordelagtigt. Der er udarbejdet nye proces, hvorpå de forskellige værdistrømme fra fileteringsprocessen kan udnyttes og både sælges direkte til markeder i Asien samt behandles med det samme i produktionen.
Kunder begynder at spørge ind til sidestrømmene der genereres i processen og udviser interesse for det, da klimaregnskab og grøn omstilling er kommet i fokus for fødevareproduktioner, herunder krav til ESG.
RG fokuserer på maksimal udnyttelse af alle ressourcer, så uudnyttede værdistrømme skaber værdi - både for virksomheden og Grønland. Det er ikke en langsigtet, bæredygtig løsning af deponere sidestrømme i havet, hvorfor der nu etableres nye produktionsformer til at drage nytte af disse ressourcer på bedste vis.